Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Astrid Seeberger

Förfrågan

Astrid Seeberger är  universitetslektor, överläkare och njurspecialist på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har byggt upp och leder ämnesområdet Professionell utveckling i den nya läkarutbildningen på Karolinska Institutet men är också författare.
Hon har bl. a givit ut boken "Den skamlösa nyfikenheten" som blivit en framgång både hos läsare och litteraturkrioterker och som nu också lanseras i Tyskland. Den har beskrivits som en strålande essey om samtalskonsten, hur man lyssnar utan att fördöma, hur man kommer nära utan att vara närgången och säger de rätta orden i rätt ögonblick. 

Astrid fick nyligen Hippokratespriset Svenska läkarsällskapets pris för att "ha lyft fram betydelsen och värdet av etiska frågor i såväl sjukvårdens vardag som i undervisningen av läkarstudenter."

 



Astrid Seeberger är en efterfrågad föreläsare inom sjukvården och andra verksamhetsområden. Ämnesområdena som hon tar upp i sina föreläsningar är;

  • Etik 
  • Det goda Samtalet
  • Det goda patientomhändertagandet i den evidensbaserade medicinens tid
  • Människans hållbarhet i höghastighetssamhället 
  • Ledarskap 
  • Professionell utveckling

Astrid har även skrivit en uppmärksammad bok om Njurarna som riktar sig till patienter, sjukvårdspersonal och allmänheten samt har ingått i redaktionskommittén och tillsammans med Ingela Josefson skrivit ett kapitel om Personlig utveckling i den första svenska läroboken i Professionell Utveckling. Kapitlet ansåg i en recension i Läkartidningen (2012 nr 41 sid 1838-9) vara absolut lysande”.

Om man vill lära känna Astrid kan man lyssna på två program som den legendariska svenska radiodokumentärjournalisten Susanne Björkman har gjort: Bota, lindra, trösta. Programmen belönades med Stora journalistpriset och Ikarospriset 2008. 

"Astrid Seeberger omsätter etik i sitt praktiska arbete på ett utomordentligt sätt och hämtar exempel ur den kliniska vardagen. I sitt författarskap värnar hon särskilt det humanistiska synsättet inom sjukvården."

Från motivering av Hippokratespriset. 

Mer om "Den skamlösa Nyfikenheten" 
Den  har också kallats för en handledning i konsten att leva, blandad med – som författaren Agneta Pleijel skriver i förordet – ”en läkares hågkomster av patienter där minnena växer till skildringar av människoöden, originella, överrumplande, hjärtskärande”.  

”Astrid Seebergers ”Den skamlösa nyfikenheten” äger den viktiga litteraturens kännetecken; prosan är rik och vacker, tankarna flödar lätt och elegant, och författaren rör vid läsarens hjärta.”

Litteraturkritikern Erik Löfwendahl i Svenska Dagbladet

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.