Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

David Eberhard

Förfrågan

David är överläkare i psykiatri och chef för akutmottagningen på Sankt Görans Sjukhus.Han lanserade begreppet trygghetsnarkomani och anklagade svenska staten för att lida av paniksyndrom redan när han skrev en debattartikel i Dagens Nyheter sommaren 2005.
I boken "I trygghetsnarkomanernas land" (Prisma) rasar han mot
välfärdssamhällets överdrivna snällism och myndigheternas omyndigförklarande av medborgarna.

I sin bok " Ingen tar skit i de lättkränktas land " tar han upp frågan "Hur kommer det sig att dagens människor blir kränkta av nästan allt?" och speglar generationsattityder och varför männsikor i dagens samhälle klagar fast de har det betydligt bättre än tidigare generationer.



David Eberhad föreläser om trygghetssamhället och dess konsekvenser inom olika områden så här säger David i en intervju i Sv Dagbladet;

"Barnens trygghet är grunden för vår överlevnad. Det är inte konstigt att vi gör allt för att ge dem en trygg miljö, såväl fysiskt som psykiskt. Men i vår kärleksfulla omsorg riskerar vi att göra dem en björntjänst.
Om barn och unga inte får chansen att lära att hantera stressande situationer lär de sig inte att acceptera livet som det ser ut - att det är farligt och rymmer besvikelser. Och att ångest är en del av en helt normal vardag.

Under Temat " Ingen tar skit i de lättkränktas land "  föreläser han och tar upp frågor kring varför den yngre generationen klagar mer fast de har de bättre än tidigare generationer. Han ställer  frågor och skapar debatt kring vår syn på ex. Jämlikhet och Likhet och  Statens  roll och den enskildes ansvar .

Så här säger David i presentationen av sin bok;

"Nej, det är dags att sluta älta och gå vidare. Slänga alla gamla vanföreställningar över bord. Stå upp för det du tror på, och överlämna inte allt ansvar till pappa Staten. Och betänk i rimlighetens namn hur bra vi ändå har det, både i förhållande till människor förr och till verkligt kränkta människor idag på flykt från fattigdom, svält, tortyr och krig. "

Tyvärr hittades ingen föreläsare.