Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Arkan Asaad

Förfrågan

Arkan Asaad är född i den kurdiska delen av Irak 1980. Han kom till Sverige 1983 och flyttade som 19 åring till Stockholm för att förverkliga sin dröm om att bli filmregissör. Idag är Arkan  författare, föreläsare och flerfaldig svensk mästare i Teakwondo.

Arkan har en otrolig förmåga att lyfta människor och inge hopp och efter personliga erfarenheter grundade han organisationen Right 2 Choose. Där stöttar han flickor och pojkar världen över som berövas på sin barndom och som tvingas ingå arrangerade äktenskap. Organisationen utbildar kring tvångsäktenskap, mänskliga rättigheter och rätten att själva få välja sina liv.

Arkan valdes nyligen in i Kulturrådet och blev en mycket uppskattad Sommarpratare 2015. 

 Hans första roman Stjärnlösa nätter publicerades 2011 och fick Teskedsordens bokpris 2011 med motiveringen " Ett starkt vittnesmål om kollitionen mellan en far och en son , mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. Men också en ung mans dröm att välja sin hustru av kärlek- en frihetsdröm som nästan kostade honom livet"
Uppföljaren Blod Rödare än rött får vi lära känna Arkans far och vad som gjorde honom till den han blev.

Så här säger Arkan om sig själv; 
Ända sedan högstadiet har jag tagit parti för de utsatta och själv kastat mig under eld för att brottas med rättigheter. Jag var annorlunda mend det behövde inte betyda att det var något dåligt. Jag stod för vem jag var. Idag står jag för mig själv och andra människor- det är min roll som social entreprenör. 


Tyvärr hittades ingen föreläsare.