Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Ingrid Wall

Förfrågan

Ingrid Wall är journalist och kommunikationschef på Trelleborgs kommun men hon är också mamma till journalisten Kim Wall som dog förra året i samband med ett reportagearbete  av den danska uppfinnaren Peter Madsen. I P1 sommar den 10 augusti 2018 talar  Ingrid om Kim Wall , vem hon var och vad som drev henne. Ingrid vill fokusera på livet och allt gott som Kim gjorde i sitt liv för att också hjälpa andra männsikor som drabbas av katastrofer.
Ingrid och hennes familj har också skapat en minnesfond i Kims namn  Rememberingkimwall ( se nedan)

Ingrid föreläser om familjens reaktioner  och om Kim Walls liv och denna resa blir också en en bok och en utställning i Trelleborg sommaren 2018. 

Kim Wall blir ihågkommen som yrkesperson inte som brottsoffer genom mamma Ingrids arbete.

Det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och jag vill gärna berätta om Kim och hennes historia. Jag kommer att berätta om vår reaktion och det som varit under året. Men också vem Kim var som människa och vad hon ville i världen. Media har dominerats av mannen som nu är dömd för brottet och allting kring själva brottsfallet . Det är dags att lyfta Kim från brottsoffer till att vara den duktiga journalist och yrkesmännsika som hon vare  säger Ingrid Wall ( Expressen 13 juni -18) 

 Mer om Kim Wall  minnesfond;

Kim Wall gjorde sig känd som en skicklig journalist med hela världen som arbetsplats. Hennes reportage från länder som Nordkorea, Kina, Kuba och Uganda har publicerats i några av världens mest prestigefyllda tidningar, exempelvis New York Times och Harper’s Magazine. I sommaren 2017 arbetade Kim Wall med ett reportage nära föräldrahemmet i Trelleborg. En skildring av den danske uppfinnaren Peter Madsen slutade dock i katastrof. Kim Wall omkom och hennes kropp styckades på Madsens ubåt. Dansken är nu misstänkt för mord och brott mot griftefriden.

Som en del i sorgearbetet startade familjen Wall en stipendiefond tillsammans med intresseorganisationen International Women's Media Foundation. Sammanlagt har fonden fått in över 208 000 dollar från över 2 000 bidragsgivare.

Det första stipendiet delades ut under en ceremoni i New York på fredagen då Kim Wall skulle ha fyllt 31 år. 140 ansökningar från kvinnliga journalister hade kommit in, och de sökande var från 37 länder. De tio som ansågs bäst djupintervjuades och valet föll slutligen på den danska journalisten Anne Kirstine Hermann.

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.