Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Jan Nordström

Förfrågan

Jan Nordström är frilansande fotograf, författare/poet, konstnär och föreläsare. Men framför allt är han en människa som påminner oss alla som lyssnar på honom om det medmänskliga. Han visar oss  livets verkliga värden och vårt ansvar för naturen, världen och varandra.
Jan Nordström berättar i sina föreläsningar öppenhjärtligt om sitt liv med psykoser, ätstörningar och självmordsförsök. Han lyfter på täcket till den värld som oftast osynliggörs på grund av skam och omgivningens  rädslor. Genom sin varma humoristiska röst och  sina starka målningar får deltagarna följa med in i Jans tankevärd, men också få hjälp att se all den kärlek och värme som han fångar genom kameralinsen. Jan Nordström ger en stor eloge till alla de som arbetar med männsikor inom psykiari, vård och social sektor för det enorma arbete de gör. Men han påminner också oss alla, oavsätt yrke eller uppgift i livet, om värdet av att i vardagen möta männsikor med kärlek,nyfikenhet, närvaro och respekt.

Dagens nyheter recenserar Jans senaste bok Tillsammansheten på detta sätt;

"En av årets bästa böcker/ Jan Nordström berättar om det allsvenskla fotbollslaget Kalmar FF i bild och text. Men hans bok är ingen traditionell skildring av sportens värld, den visar i stället på vad som händer när man skrapar lite på ytan"

Jan anpassar sina föreläsningar utifrån tema och målgrupp men talar gärna om följande ämen och teman;

-Var börjar den bättre världen - vad kan vi göra? om ett leendes  och nyfikenhetens betydelse.
-Det seende hjärtat- bemötande och närvaro som räddar liv!
-Om anorexi, träningsmissbruk  och självmordsförsök - även killar drabbas.
 -Om manlighet och hur killar ska vara - och dess konsekvenser!
 -Om måleri skapande och kreativitet - Jan både föreläser och erbjuder workshop både som läkning och som kreativitetsutveckling i företag och organisationer.

Så här beskriver Jan sig själv som föreläsare;

Ärlig och naken, att komma ut och berätta är mitt sätt att ge något tillbaka till dom männsikor som räddat mitt liv. Hur ska jag någonsin kunna tacka dom för det? Att berätta om deras kärlek är mitt sätt att sprida det vidare.

Så här beksriver Kerstin Almqvist professor i medicinsk psykologi och chef för psykiatrins FoU- enhet i Värmland Jans föreläsning;

"Din föreläsning och dina bilder var fantastiska och du hjälpte till att föra in perspektivet från den som drabbats av psykisk sjukdom, vad det innebär och vad det kan innebära att mötas med respekt i den situationen. Jag har fått många positiva reaktioner från personer som beskrivit hur berörda de blivit"

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.