Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Marie Rådbo

Förfrågan

Marie Rådbo astronom och universitetslektor på Göteborgs universitet. Har i 35 år, vid sidan om sitt ordinarie akademiska arbete, även ägnat sig åt att popularisera vetenskap i allmänhet och astronomi i synnerhet. Hon har fått flera utmärkelser: Rosénpriset 1998, Årets folkbildare 2003, Göteborgs stads förtjänsttecken 2004, Hedersdoktor på Chalmers 2005 och Getinges Kultur- och Vetenskapspris 2007.I sina föreläsningar tar Marie Rådbo upp jordnära astronomi som sätter in astronomin i ett större sammanhang, dvs betydelsen av att människor alltid har haft ögon känsliga för stjärnor, vilket är synonymt med frågan om mänskligheten hade utvecklats annorlunda på en molnig planet. Det omfattar allt från astronomi som en del av vår kultur- och vetenskapshistoria och vilka spår vi ser av historisk astronomi i vår vardag, till livet på jorden i ett kosmiskt perspektiv och möjligheter till utomjordiskt liv. Marie visar på ett enkelt sätt vad det innebär, i stort som smått, att vara medborgare i universum samt att universum berör oss alla.

Marie Rådbo har skrivit flera böcker både för barn och vuxna, producerat utbidlningsprogram för TV och byggt upp Cosmonovas skolverksamhet och Universeums rymdutställning.
Hon har skrivit på Arlas mjölkpaket, spelat vetenskapsteater på Dramaten, varit sommarvärd i P1, samt medverkar ofta i radio och TV
t ex som kommentator vid Christer Fuglesangs båda rymdfärder.

 

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.