Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Markus Torgeby

Förfrågan
Markus Torgeby är långdistanslöparen som i 20-årsåldern valde att flytta ut i den jämtländska skogen och bosätta sig i en lappkåta. Där levde han ensam i fyra år. SVT har gjort dokumentären Löparen om denna tid. 
2015 gav Markus ut sin första bok. Löparens Hjärta handlar om att våga gå sin egen väg och om den kraft som finns att hämta i vald ensamhet och naturen. 
När Markus inte föreläser och bygger på sitt hus skriver han på sin nästa bok. Den handlar om att Sova ute. Planerad utgivning hösten 2019 
Idag lever Markus med fru och tre döttrar i Järpen, Jämtland.
SVT följer återigen Markus och filmar just nu en uppföljare till Löparen


Alla Markus  föreläsningar inleds med en berättelse om Markus beslut om att flytta ut i naturen och åren i skogen. Han kan sen kan han anpassa upplägg och innehåll utifrån olika rubriker;

Lev det liv Du vill leva – att våga lite mer 
En inspirationsföreläsning som uppmuntrar till mod och nyfikenhet. Att våga göra medvetna val och om hur små förändringar kan göra stora skillnader.  Människor kan bli för passiva av att inte följa drömmar och bidrar därmed för lite till samhället.  Markus uppmanar oss att våga testa våra drömmar och vår längtan. Sannolikheten är stor att det blir bra, både för varje enskild individ, samhället och jorden. 

Rörelse - en dörr in till hjärtat 
En tankeväckande inspirationsföreläsning om vikten av att jobba med rörelseglädje som motivation. Vi är fysiska varelser. Gjorda för att röra på oss. När hjärtat slår pumpas mer syre runt till hjärnan och våra tankar blir klarare. I blodet finns allt vi behöver. Tankar. Syre. Frihet. Att röra sig ger så mycket tillbaka. Att prestera är en väg. Det finns oändligt många fler. Att jobba med rörelseglädje t ex.
Att göra tävlingsmomentet sekundärt. Markus berättar om livet och träningen i skogen och livslång daglig rörelseglädje sedan dess. Bortom prestationen. 

Att få huvudet att sitta på kroppen 
En föreläsning om vikten av att prioritera och observera din mentala hälsa. Hur landar Du Ditt huvud på kroppen i en värld som bara snurrar fortare? I dagens samhälle matas vi med enormt mycket information varje dag. Huvudet är motorn i allt. Motivation. Drivkraft. Och för att kunna göra medvetna val behöver huvudet vara i fas. Om du blir trött och sliten i din motor (och riskerar utbrändhet och annan psykisk utmattning) blir det väldigt svårt att vara människa. Vi jobbar inte fler timmar per dag idag men är mer sjuka och stressade än någonsin. Idag tar vi emot alldeles för mycket osorterad information. Huvudet slutar funka som det ska och återhämtningen blir svår i detta brus. 1-2h per dag utan uppkoppling ger så mycket lugn. Men hur går det till? Att skapa utrymme för pauser, distans och ställtid. 

Mamma är sjuk 
En tankeväckande och berörande föreläsning som vänder sig till Dig som är anhörig eller sjuk och till de son arbetar inom vården. ”Att leva nära en sjuk anhörig när man bara vill gå och bada. Hur löser man den ekvationen?”
Här delar Markus med sig av sina personliga erfarenheter som son till en MS-sjuk mamma och bjuder på många handfasta tips. 

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.