Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Michael Lundh

Förfrågan

Michael Lundh är polisen som bekämpar rasism med kärlek !

Michael Lundh arbetade som polis i 26 år i Stockholm , han blev en del av en matchokultur som levde unders stor press och utvecklade snabbt främlingsfientliga åsikter. Men  en vändpunkt fick honom  att ifrågasätta sig själv och de värderingar som rådde och Michael vågade byta piketbuss till cykel och batong till ett handslag. Han gick från hat och rädsla till kärlek och respekt. Han tidigare fiender blev hans främsta lärare. Milleniumförfattaren Stieg Larsson tog in honom i den anti rasistiska stiftelsen Expos styrelse där han var medlem i  10 år. Michael är en av de personer som både svensk och utländsk media helst vill intervjua när det händer kravaller som i Rosengård och Husby och när det gäller polisens registrering av romer.  Han skrivit tre böcker och föreläst för företag och organistaioner som vill få en rejäl skjuts framåt i sitt eget mångfalds och värdegrundsarbete. 

Våren 2019 kommer Boken Sossepolisen som beskriver Michaels liv och arbete . 

 Michael föreläser bl. a om;

Bekämpa rasismen- med Kärlek! 
Ungdomskriminalitet-Droger
Mångfaldsfrågor- Värdegrundsfrågor
Bemötandefrågor- Kommunikation
Jämställdhetsfrågor  

Tillsammans med kollegan Pelle Hasselgren  erbjuder han arbetsplatser  et
Träningsläger mot rasism.

Föreläsningar eller workshops anpassas efter behov, målgrupp och önskemål men har alla en utgångpunkt i personliga erfarenheter som Michael beskriver så här; 

"Åhörarna får följa mig från Norrmalmspolisens beryktade piketgupp där jag fick främlingsfientliga åsikter. Min förändring kom när jag som cyklande polis bemötte ungdomsgängen och började samverka med invandrarorganisationer och andra som jag tidigare såg som ett hot. Genom att lära känna grupperna förbyttes rädsla och hat mot kärlek och respekt. Mina fiender blev mina främsta lärare.
Jag startade gruppen ”Polisen mot Främlingsfientlighet och rasism” under min tid som polis och har sedan jag lämnade polisen 2005 fortsatt att jobba med dessa frågor. Min kunskap och mina erfarenheter vill jag gärna dela med mig av till er."

 Några referenser; 
 ”Jag och flera av nämndemännen som lyssnade på din föreläsning i Uppsala Tingsrätt tyckte att det var en gripande föreläsning med mycket starka inslag. Du får högsta betyg för ditt framförande och för ditt upplägg.”
Håkan Sjöblom (M), Nämndemannaföreningen Uppsala, maj 2014

”Du höll en mycket proffsig föreläsning och precis sådant inslag som vi tycker att studenterna har nytta av. Jag röstar på dig som nästa sommarpratare i P1! Vi återkommer till dig när du behövs nästa gång och hoppas att du är positiv till att besöka oss igen.”
Pontus Bergh, Studierektor, Enheten för polisutbildning, Polishögskolan i Umeå, november 2013

Ett otippat inslag under föreläsningen i Stockholms Tingsrätt var att Michael tog fram gitarren och spelade Jailhouse Rock!”
Nämndeman Stockholms Län, Stockholms Tingsrätt, december 2013

”Jag står bakom dina ord att vi ska bekämpa rasismen med kärlek och inte med hat!” Stefan Löfven (S), Partiledare, Stockholm, maj 2014

Tyvärr hittades ingen föreläsare.