Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Nahid Dorostkar

Förfrågan
Nahid Dorostkar är uppvuxen i Iran och kom till Sverige som politisk flykting i slutet av 1980-talet.Under sin vistelse här i Sverige har hon utbildad sig som undersköterska och l specialpedagog.
Nahid har jobbat i flera år inom kriminalvården, men arbetar nu med ensamkommande flyktingbarn.
Nahid har skrivit boken "Svalor flyger" där hon berättar om både ett älskat Iran och diktaturens Iran. Hon berättar om sorg och smärta utan att förfalla till bitterhet. Lyckan och kärleken finns mitt i det svåra.
Nahid föreläser om sina erfarenheter av att fängslas, fly och komma till Sverige som kvinna och muslim.  Hon kan också berätta om dina erfarenheter att vara invandrarförälder och mötet med skolan. Idag föreläser hon mycket för personal som arbetar med ensamkommande flyktingbarn samt familjehem.

Exempel på teman som Nahid föreläser kring:

  • Att fly och komma som flykting  till Sverige
  • Hur möter vi barn med olika kunskapsbakgrund,  hur stöder vi bäst? 
  • Att vara kvinna och muslim
  • Om värdet av att våga berätta
  • Att möta skolan som invandrarförälder
Nahid varvar sin föreläsning  (ca 90 minuter)  med samtal och frågor från publiken

Presentation av innehåll i "Svalor flyger"

"Nadja får ett tragiskt besked om sin brors avrättning på systerns bröllopsdag. Sedan följer en serie dramatiska händelser som tvingar hela familjen att fly hals över huvud från sitt hem, och till sist från landet. En sanningsbaserad historia som handlar om kampen att överleva, om utanförskap, flykt, förlust av anhöriga, skilsmässa, men också om människans obändiga vilja att överleva och att skapa sig en framtid.
Trots fruktansvärda upplevelser med pasdarer som i religionens namn terroriserar oskyldiga människor, trots skräckupplevelser med fysisk och psykisk tortyr som huvudpersonen Nadja blir utsatt för under sin fängelsetid, så finns inget hat i boken, bara ett rent berättande som berör läsaren på djupet." http://www.litenupplaga.se/347

Tyvärr hittades ingen föreläsare.