Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Nina Hjelmgren

Förfrågan
Journalist och författare som arbetat bl a i Sverige, USA och Afghanistan med radio, TV och tidningar.
Var stationerad i Los Angeles i fem år, 1989-1994, och har varit mycket i Afghanistan sedan 1996. Föreläser på mastersutbildning i Global Journalistik vid Örebro universitet. Har skrivit rapporter, för SIDA rörande Burma och om polisen arbete i samband med ett barnmord i Arvika. Har skrivit böcker om Afghanistan.
Nina går att engagera som föreläsare och som moderator.  
Redaktions- och tf kanalchef på SR Örebro 2002-2007.Ämnen som Nina föreläser om:

Afghanistan
- Situationen i Afghanistan, både den humanitära, politiska och militära med tonvikt på det aktuella läget. Människor vill verkligen försöka förstå vad det är som händer.

Möten
- Från Hollywood till Kabul - Knappt något etsar sig fast i minnet som möten med andra människor, möten som fortsätter att påverka oss långt senare, möten som hjälper oss att förstå det obegripliga. Möten är fascinerande. Nina berättar om flera sådana möten i bl a Afghanistan, med både kvinnor och män som sporrat henne att orka och våga mer.  Från Hollywood kändisar till Kabul.

Tiden – Vad gör du med tiden som uppstår när det inte blir som du tänkt? Blir irriterad och tar fram mobilen? Tänk om varken mobilen eller laptopen funkar, ingen mottagning? Du vet inte hur lång tid det tar innan du kommer vidare och har ingen möjlighet att kommunicera det med dem där hemma, vad gör du?
Nina har lärt sig att landa i den tiden och bli öppen för vad som händer runtomkring. Det har hänt att hon blivit fördröjd inte enbart dagar utan veckor i Afghanistan, när hon liftat med militärhelikoptrar.
En gång blev hon kvar och firade 8 mars i Kabul; en fantastisk upplevelse. En annan gång hamnade Nina istället i osannolik kvinnodemonstration inte långt från talibanska fronten. Det händer så mycket med tiden man inte själv räknat ut! Om man bara har tid att uppskatta den……

Vad vill vi ha för ledare?
- Idag krävs ledare som kan kommunicera med vid vinkel, ta ett steg tillbaka och vara observatörer. Vi byter tankar som aldrig förr, flödet ökar ständigt via bl a sociala medier. Människor flyttar, världen är global, kulturer blandas. Det finns inte bara ett sätt att göra saker och ting. Idag sker invandringen till USA via västkusten; här har utvecklingen gått relativt bra. Ingen information kommer att vara hemlig; WikiLeaks är bara början. Egypten har visat att människor från olika sociala grupper går ihop. En ledare måste kunna uppskatta olika kulturer, fritt informationsflöde och bli överraskad av människors engagemang utan att känna sig hotad. En ledare måste vara trygg och inte bli rädd när något händer.

Nina Hjelmgren är en mycket engagerad och passionerad föreläsare.

Tyvärr hittades ingen föreläsare.