Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Renzo Aneröd & Hanna Jörgensen

Förfrågan

Renzo Aneröd och Hanna Jörgensen håller på med en dokumentärfilm om svenska män som åker till Thailand för att träffa thailändska kvinnor och vice versa. Under drygt två års tid har Renzo och Hanna forskat i och filmat detta i Sverige och i Thailand. Under tiden filmen spelas in erbjuder vi föreläsningar med en 30-45 minuters filmversion för att sätta igång diskussioner om denna mycket aktuella fråga. Under tio års tid har Renzo, i perioder, befunnit sig i Thailand där flera av hans släktingar bor. Renzo Aneröd håller även på med en roman om samma ämne som filmen.
 

Filmen Thailandsdrömmar handlar om sökandet efter kärlek och lycka, om rasism, fördomar, sexköp, prostitution och längtan efter ett bättre liv. Thailandsdrömmar är en unik film som kommer mycket nära människorna som söker efter kärlek i Thailand, samt de thailändska kvinnor som längtar efter att möta en ”farang”, västerlänning, och genom det få en ekonomiskt tryggare tillvaro för sig och sin familj.

Föreläsningen tar upp frågor som:

-När är det sexköp och när är det dating?
-När är det utnyttjande och när är det kärlek?
-Vem är i beroendeställning till vem?
-Hur påverkas jämställdheten i Sverige av dessa relationer
-Varför är svensk-asiatiska blandrelationer den största i Sverige?
-Drabbas thailändskorna av rasism i Sverige och i Thailand när de träffar västerländska män?
-Drabbas svenska män av fördomar i Sverige och i Thailand när de träffar thailändskor?
-Varför är det accepterat med prostitution i Thailand?
-Hur ser jämlikheten ut i Thailand och Sydostasien?
Detta är några av frågeställningarna som tas upp i denna föreläsning.

 Målgrupp
I och med att Thailand är ett av de största resmålen för svenskar och att svensk-thai relation är allt mer vanligt så är målgruppen mycket bred för denna föreläsning. Allt från arbetsplatser, företag, fackföreningar, myndigheter, stat- och kommun, kvinno- och mansjourer, studieförbund, folkhögskolor, universitet till resebolag med mera har utbyte av denna unika föreläsning.

Hanna Jörgensen har länge intresserat sig för relationer, kvinnofrågor, sexköpsfrågor och har bland annat arbetat och varit verksam inom RFSU. Hanna har medverkat i media med en del av dessa frågor.

Renzo Aneröd är en erfaren och efterfrågad föreläsare som tidigare gjort dokumentärfilmerna Under en blågul himmel, Islams barn i folkhemmet, Jag vill inte leva detta livet och För alltid patriot.  Flera av dessa har visats på SVT samt vunnit internationella priser. Renzo Aneröd är även en etablerad författare som skrivit romanerna Löftet, Vildsvinet och Fiender.

Renzo Aneröds utmärkelser:
"Artister mot nazister" 2004.
"Bästa dokumentär" DeREEL Independent Film Festival, Australien 2008. "Islams barn i folkhemmet" (Children of Islam)
"ABF Göteborgs kulturpris" 2008. (Tillsammans med Bo Harringer)
"Silverpocket" för Vildsvinet, 2009.

 

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.