Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Thórdis Elva Torvaldsdóttir

Förfrågan

Thordis Elva är isländsk författare journalist och dramatiker. Hon är flitigt anlitad föreläsare och debattör i frågor om jämställdhet, genus, hämndporr och digitala rättigheter. 2015 tilldelades hon utmärklelsen Årets kvinna på Island. Hon har tidigare gett ut boken Den enkla sanningen som handlar om genusrelaterat våld. Hennes pjäser har satts upp på ett flertal scener och hon har gjort två kortfilmer om hur man kan förebygga sexuellt våld  som fått nationella och internationella utmärkelser.  Thordis har också gett ut boken På andra sidan förlåtelsen som handlar om mötet med den man som våldtog henne när hon var 16 år. Exempel på föreläsningar med Thórdis:

  • Online While Female: Om kvinnors och tjejers disproportionerliga utsatthet på nätet - och hur vi kan ändra på det :
    Kvinnor utsätts för 27 gånger mer trakasserier på nätet än män, enligt FN. Särskilt utsatta är kvinnor som höjer sina röster inom politik, media och samhällskritik. Hat och hot mot kvinnor riskerar att tysta dem och på så sätt underminera själva demokratin. Denna föreläsning fokuserar på olika kategorier av nätvåld (t.ex doxxing, cyber-stalking, image-based sexual abuse etc.) och hur attityd förändringar och ökad medvetenhet, samt lagstiftning och resurser, kan göra nätet till ett bättre ställe för alla. Denna föreläsning gjordes på beställning av slovenska myndigheterna och levererades i Ljubljana i maj 2019, för landets beslutsfattare (policy makers). 
  • Naken för evigt: Om nakenbilder, nätet och samtycke : Sexting, vilket innebär att byta nakenbilder, har blivit en vanlig del av sexuella relationer år 2019. Samtidigt har så kallad hämndporr ökat kraftigt, där nakenbilder läggs ut på nätet och sprids utan samtycke. En sådan integritetskränkning kan i princip vara för evigt, eftersom det kan vara nästintill omöjligt att radera bilder från nätet. Upplevelsen kan vara förödande för unga människor och har t.o.m. resulterat i ett flertal suicid världen runt. Ändå har sexuella handlingar, som sker digitalt, inte blivit en del av sexkunskap. Denna föreläsning utrustar barn samt föräldrar med viktig information om hur man skyddar sig själv, samt bidrar till ett bättre och tryggare nätklimat.  
  • På andra sidan våldet: Konfrontationen med min förövare, och senare världen
    Handlar om: Thórdis egen erfarenhet av att överleva ett sexuellt övergrepp som tonåring, att brottas med skammen och tystnaden, att ta kontakt med sin förövare 9 år senare för att lägga skulden hos honom, och slutligen resa över halva världen för att träffa honom och närma sig det  förflutna en gång för alla. Mötet resulterade  i boken På andra sidan förlåtelsen som är utgiven i 14 länder, samt ett uppmärksammat TED talk som har 5 miljoner visningar. (Denna föreläsning finns anpassad till de som jobbar med våldsutsatta inom vård och polis. Kan också ges på engelska)
  • Föreläsningens titel: Allt jag inte visste (och en del till) Denna föreläsning riktar sig till tonåringar, och har fokus på hur vi utrotar sexuellt våld genom att bygga en samtyckes kultur. När jag var 16 år och blev utsatt för ett sexuellt övergrepp visste jag inte att det var våld, pga myter och felaktiga idéer som jag (och många andra) bar på. I denna föreläsning går vi igenom statistik om hur många blir utsatta för sexuella övergrepp, hur skulden ligger aldrig hos offret, oavsett var hen befann sig/hade på sig/o.s.v., skulden ligger alltid hos förövaren som beslöt att förgripa sig på en annan person. Vi diskuterar hur man läker sina sår efter våld, samt hur vi alla kan hjälpas åt att skapa ett tryggare samhälle. 

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.