Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Vera Efron

Förfrågan
Vera Efron föddes i den sibiriska staden Novokuznetsk 1959 och studerade geologi men trots att  Vera lämnade Leningrads Universitet som kursetta grusades  hennes drömmarna om en lysande forskarkarriär. Hennes alltför rättframma kritik av den sovjetiska diktaturregimen tvingade henne att fly två månader innan hennes doktorsavhandling skulle publiceras. 

I Sverige har Vera drivit företag inom konsult-, bygg- och sedan förlagsbranschen. Hennes debutroman Aktiebolaget Rysk Roulette gavs ut 2003 och sedan dess har Vera skrivit ytterligare 12 böcker. År 2006 tilldelades hon Stiftelsen Klas de Vylders stipendium för invandrarförfattare. 
2007 tilldelades Vera Silver pocketpris för mest sålda böcker inom facklitteratur för boken Såld som handlade om sexhandel och trafficking.
Efter Såld hade getts ut arbetade Vera som volontär med några tjejer som utsatts för sexhandel. För att kunna hjälpa dem att komma tillbaka i ett normalt liv har Vera studerat psykologi på universitet i Minsk under två år. Arbetet med dessa  tjejer resulterade i boken Nästan fri.
Nu är Vera Efron aktuell med boken  I huvudet på Putin där hon gör en analys av Putins agerande och hans politiska ambitioner.


I flera år har Vera föreläst om trafficking för polisen, tulltjänstemän och socialarbetare, samt hållit föredrag för KD:s riksdagsgrupp. Idag föreläser hon om flera ämnen som; 
 
  • Sexhandel och trafficking ut offrens perspektiv och samhällets ansvar 
  • Rysslands geopolitiska roll
  • Vart är Ryssland på väg? 
  • Vem är Putin och vad är hans nästa steg? 
Hon har också studerat tragedin med ubåten Kursk som ledde till boken Farväl min Kursk.
Under militäroperation på Krim år 2014 var Vera på plats och följde noggrant händelseutvecklingen vilket ledde till en ny bok Baltikum nästa!
Vera anses vara Rysslandsexpert och kännare av den politiska situationen och Rysslands geopolitiska roll, om ubåtsjakt i Stockholms skärgård, ryska elitsoldaters agerande i Sverige, andra händelser som till exempel påsk flygningar och ryska moderna vapensystem. Vera uppträder ofta i TV och radioprogram om detta.
 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.