Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Özz Nûjen

Förfrågan

Özz Nûjens energi och glädje på scenen, hans förkärlek att utmana och provocera åhörarna - alltid med glimten i ögat och hjärtat i halsgropen - är hans omisskännliga kännetecken. Özz som är en av Sveriges mest omskrivna och älskade standup komiker, är även verksam som föreläsare, skådespelare, komiker, manusförfattare och programledare.

Fotgraf: Mikael SandströmFöreläsning med Özz Nûjen - "Mångfald eller Enfald"

Özz Nûjen använder humorns hjälp till att inspirera, tänka om och tänka till och kanske om du är mottaglig... att byta ut dina fördomar och gamla tankesätt mot kunskap och istället tänka på möjligheterna. Hur ser Sverige ut idag och hur kommer det att se ut om 10-20 år?
Vilka är våra kunder, medarbetare och leverantörer?
Vem ska köpa våra produkter?
Vem vill arbeta för oss och hur ska vi få dom att trivas?

I framtiden kommer konkurrens inte i första hand handla om pris och kvalitet - det kommer att handla om vem som vill köpa våra varor och jobba i våra företag. Det enda vi vet är att Sverige redan är förändrat och kommer att förändras. Världen och omgivningens krav, sammansättning och behov förändras hela tiden...
Charles Darwin sa: Det är inte de starkaste som överlever! Inte heller de mest inteligenta. Utan de som är mest mottagliga för förändringar. Ibland är det svårt att se möjligheterna i våra företag, organisationer och myndigheter? Hur ofta möts man inte av fördomar och bestämda uppfattningar, sina och andras som begränsar möjligheterna att lyckas med det man vill åstadkomma på sin arbetsplats? Och hur ofta möts man inte av dessa påståenden när man vill och behöver prata om förändringar eller mång- faldsfrågor?

-Visst är vi fördomsfria? -Visst har vi högt i tak på vårt företag? -Visst kan man säga vad man vill här?
-Visst kan man vara sig själv på jobbet här?

Alla nickar instämmande och tittar varandra i ögonen och försöker att ge sken av att här på vår arbetsplats finns det inga problem, alla är lika och tänker lika... Det är naturligtvis inte möjligt... alla är inte lika och tänker inte lika och alla vi, jag och du har fördomar.

När Özz Nûjen pratar om mångfalsarbete i arbetslivet handlar det inte i första hand om etnisk mångfald utan om verklig mångfald. Det är en stor skillnad. Verklig mångfald handlar om och inkluderar HBT människor, rörelsehindrade, äldre, överviktiga, smala, invan- drare, kvinnor mm... och till slut blev dessa till en majoritet... fastän dessa frågor oftast kallas minoritetsfrågor. Men det handlar även om mångfald i inställning, tanke och skapande, att lära sig att utnyttja att vi är och tänker olika och att samspelet mellan olikheterna kan skapa framgång för företaget, organisationen eller myndigheten.

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.